Een cataloguswoning?

U kunt zonder inschakeling van een architect een min of meer kant-en-klaar bouwpakket neerzetten. Ofterwijl een cataloguswoning (of in het geval van uitbreiding van een bestaande woning een catalogusuitbouw). Een cataloguswoning is een standaardwoning die u kunt kiezen uit de catalogus van een zogenaamde catalogusbouwer. Een catalogusbouwer is in feite een aannemer die het bouwproces van de cataloguswoning voor zijn rekening neemt en ook de aanvraag van de benodigde omgevingsvergunning.

 

Het bouwen van een cataloguswoning heeft onder andere de volgende voordelen:

 

1. Iets lagere prijs

De cataloguswoning is gebaseerd op standaard plannen. Deze plannen worden slechts één keer ontworpen en getekend en vervolgens meestal vele keren gebruikt. Hierdoor dalen de ontwerpkosten per woning. Omdat de woning niet is afgestemd op uw persoonlijke wensen worden er doorgaans goedkope materialen toegepast.

 

2. Zekerheid

Indien de cataloguswoning al eerder is gebouwd, zullen eventuele kinderziektes eruit zijn gehaald. Daarnaast weet de opdrachtgever precies hoe het huis (of de uitbouw) eruit zal komen te zien.

 

3. Snelle bouwtijd

Doordat de onderdelen van de woning in de fabriek worden gefabriceerd en op de bouwlocatie worden gemonteerd (prefab-bouwmethode), zal de productietijd op de bouwplaats worden verkort. Ook de invloed van het weer is hierdoor minder.

 

Mogelijke nadelen van een cataloguswoning (of catalogusuitbouw) zijn de volgende:

 

1. De woning kan niet worden afgesteld op uw persoonlijke wensen

Bij een cataloguswoning kunt natuurlijk kiezen uit verschillende ontwerpen. Binnen ieder ontwerp is vervolgens ook nog een beperkte vorm van variatie mogelijk (denk bijvoorbeeld aan serres, dakkapellen of een kleine wijziging in de indeling). Maar echt uniek zal de woning nooit worden. U zult zichzelf meestal niet herkennen in uw woning.

 

2. De woning sluit niet aan op de context

Met de eigenschappen van de plek, zoals bijvoorbeeld mooi of juist minder fraai uitzicht, bezonning, vegetatie, niveauverschil etc. kan nauwelijks iets worden gedaan. De woning is immers al ontworpen. Het is juist de manier waarop de woning omgaat met de plek (en het programma van eisen van de opdrachtgever) die een woning architectonische kwaliteit geven.

 

3. De woning sluit niet aan op bestemmingsplan 

Doordat de woning standaard afmetingen heeft past deze vaak niet precies binnen het bestemmingsplan. Hierdoor worden de mogelijkheden van uw kavel vaak niet ten volle benut, waardoor het rendiment van uw investering afneemt.

 

 

 

 

7 dagen per week

tussen 8:00 en 21:00 snel antwoord met ons:

maandag t/m vrijdag

telefonisch bereikbaar 

van 8:00-17:00

Mededeling aan onze klanten:

 

Helaas kunnen wij momenteel i.v.m. drukte/ onderbezetting geen nieuwe projecten en/of opdrachten aannemen. 

Onze VASTE KLANTEN kunnen nog wel zoals gebruikelijk bij ons terecht voor het maken van SPLITSINGSTEKENINGEN  

Architectenregister

Geregistreerd architect

Beste kwaliteit

Snelle levering

Kosteloos aangepast

Klantenservice tot 19:00


Open aanbevelingen over Roorda Architectuurstudio
werktekening
ontwerptekening

In the spotlight...