Wat kost een architect?

Speciaal voor particuliere verbouw- en uitbreidingsprojecten  heeft Roorda Architectuurstudio een unieke formule met architectuurpakketten tegen een vaste prijs. U kunt dan zelf bepalen welke pakket het beste bij u past en u weet dan precies waar u aan toe bent. Ga voor meer informatie over architectuurpakketten naar deze pagina. De prijzen van de verschillende architectuurpakketten vind u via deze pagina. Staat uw verbouwproject er niet bij of heeft uw vraag betrekking op nieuwbouw? Lees dan nu verder.

 

Architectuur is per definitie maatwerk, iedere situatie en iedere opdrachtgever zijn immers uniek! Om een antwoord op de vraag naar de hoogte van het honorarium van de architect te kunnen geven zal de architect inzicht moeten krijgen in de omvang en de inhoud van de opdracht.

 

Allereerst is het natuurlijk van belang of de opdracht betrekking heeft op nieuwbouw of verbouw en renovatie. Over het algemeen is nieuwbouw voor een architect iets minder arbeidsintensief (en dus goedkoper) dan verbouw.

Daarnaast is de omvang van de opdracht van invloed op de prijs van de dienstverlening. Indien de opdracht enkel bestaat uit het vervaardigen van een Voorontwerp, een Definitief Ontwerp en het verzorgen van de Aanvraag Omgevingsvergunning, dan zal het honorarium van de architect lager kunnen zijn dan wanneer de architect ook het Technisch Ontwerp vervaardigt en de aannemerselectie en de directievoering tijdens de uitvoering verzorgt. (Klik hier voor een overzicht van de verschillende fasen.) Ook de verschillende activiteiten per fase hebben invloed op de inhoud van de opdracht. Zo kunnen er tijdens de fase van het Voorontwerp alleen lijntekeningen worden vervaardigd maar ook 3D-visualisaties zijn mogelijk.

 

In het algemeen kan de hoogte van de bouwskosten een goede indicatie geven van het te verwachten honorarium van een architect. Bij een volledige opdracht aan de architect, zal in het algemeen het honorarium van een architect ergens tussen de 8 en 15% van de bouwkosten liggen. Omdat Roorda Architectuurstudio BNA een bedrijfsinfrastructuur met een sterke reductie van overheadkosten heeft, lukt het Roorda Architectuurstudio BNA bij volledige opdracht vaak om het honorarium te beperken tot slechts 8 tot 11% van de bouwkosten. Bij deelopdrachten zoals bijvoorbeeld alleen Voorlopig Ontwerp, Definitief Ontwerp en Aanvraag Omgevingsvergunning kan het honorarium zelfs worden teruggebracht naar slechts 5-6 % van de bouwkosten. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat het reduceren van de met de architect te doorlopen fasen niet noodzakelijkerwijs resulteert in lagere totale investeringskosten. Bij het verstrekken van een deelopdracht in plaats van een volledige opdracht gaan er namelijk ook een aantal belangrijke kostenbesparende maatregelen verloren. (Zie ook 'Bouwen met architect?'.)

 

Voor iedere opdracht maakt Roorda Architectuurstudio BNA altijd een offerte op maat, waarin de bij de opdracht behorende fasen en onderdelen precies zijn vastgelegd. Zo weet u van te voren precies wat u krijgt en tegen welke prijs.

Fragment van offerte
Fragment van offerte

Houd er rekening mee dat naast de architect meestal ook een constructeur bij het project betrokken dient te worden en soms ook nog andere adviseurs. Voor een overzicht van de totale investeringskosten bij een bouwproject kunt u gebruik maken van het door de  opgestelde schema investeringskosten, wat u hieronder kunt downloaden.

schema investeringskosten
Investeringskosten_CR_def.docx
Microsoft Word document 290.3 KB

Ter indicatie van de door Roorda Architectuurstudio gehanteerde honoraria bij verschillende typen opdrachten volgen hieronder enkele voorbeelden. Voor het geheel vrijblijvend aanvragen van een en op maat gemaakte offerte voor uw project, kunt u gebruik maken van het contactformulier.

Rekenvoorbeeld 1

 

Opdracht: Uitbouw aan bestaande woning uit jaren tachtig, uitgevoerd met plat, houten kozijnen en metselwerk. Opp. 26 m2.

Bouwkosten: € 30.000 (excl. BTW)

Deelopdracht aan architect: Deelopdracht: Voorontwerp / Definitief Ontwerp / Aanvraag Omgevingsvergunning

Indicatie honorarium architect: € 30.000 x 4 - 5% = €1200 - €1500 (excl. btw.)     

Rekenvoorbeeld 2

 

Opdracht: Interieurverbouwing van een boerderijwoning. Opp. 150 m2.

Bouwkosten: € 100.000 (excl. BTW)

Opdracht aan architect: Deelopdracht: Voorontwerp / Definitief Ontwerp / Aanvraag Omgevingsvergunning

Indicatie honorarium architect: € 100.000 x 4 - 5% = €4000 - €5000 (excl. btw.)

Rekenvoorbeeld 3

 

Opdracht: Nieuwbouw vrijstaande woning met garage. Gemiddeld afwerkingsniveau.

Opp. 160 m2.

Bouwkosten: € 205.000 (excl. BTW)

Opdracht aan architect: Volledige opdracht incl. aannemerselectie en directievoering

Indicatie honorarium architect: € 205.000 x 7 - 9% = €14.350 - €18.450 (excl. btw.)

Genoemde bedragen zijn indicatief. Hieraan kunnen geen rechten ontleend worden. Wilt u een globale prijsindicatie van een ander project? Neem dan contact met ons op.

Omgevingsvergunning reclame

7 dagen per week

tussen 8:00 en 21:00 snel antwoord met ons:

maandag t/m vrijdag

telefonisch bereikbaar 

van 10:00-19:00

Mededeling aan onze klanten:

 

Helaas kunnen wij momenteel i.v.m. drukte/ onderbezetting geen nieuwe projecten en/of opdrachten aannemen. 

Voor  SPLITSINGSTEKENINGEN  kunt u al wél contact opnemen en/of uw bestelling plaatsen.

Architectenregister

Geregistreerd architect

Beste kwaliteit

Snelle levering

Kosteloos aangepast

Klantenservice tot 19:00


Open aanbevelingen over Roorda Architectuurstudio
werktekening
ontwerptekening

In the spotlight...